Weingut Beurer

Weingut Beurer is een naam die weerklinkt als een klok. Na zijn carrière als Europees BMX kampioen richtte Jochen zich op het maken van wijn. Het begon allemaal zeer bescheiden in 1997 als ‘garagista’ in Kernen im Remstal (Würtemberg). Als geen ander wist hij in de regio zijn stempel en visie te drukken op het maken van wijn. In 2003 startte hij reeds met de omschakeling naar biologische wijnbouw. Alle wijngaarden kregen in 2009 een ceritficaat voor biologische landbouw (Ecovin). Sinds 2012 is het domein volledig omgeschakeld naar biodynamie (Demeter).

Beurer werkt op een doelbewuste manier volgens de richtlijnen van Demeter. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van preparaten (brandnetel, duizendblad, paardenbloem, koemest, …) om het imuunsysteem van de druivelaar te versterken. In de kelder gebeurt de vergisting spontaan, enkel op basis van de natuurlijk aanwezige gisten van de planten.

vinifika-weingutbeurer
Demeter-logo-Black
Vinifika-cover-portfolio-weingutbeurer

Jochen streeft naar wijnen die ‘on the edge’ zijn, loepzuiver met mineraliteit, diepgang en spanning. Het familiale domein staat vooral bekend om zijn evenwichtige Riesling wijnen (“In Riesling we trust”). Daarnaast zorgde hij mee voor de revival van Lemberger (ook bekend als Blaufränkisch) in Schwaben.

Het wijndomein behoort sinds 2013 ook tot de VDP (Verband Deutsche Prädikatsweingüter). Dit is een vereniging waarbij wijnmakers zich aansluiten onder dezelfde filosofie:  de motivatie om van gezonde druiven van belangrijke wijngaarden om geweldige wijnen te produceren.

logo_Junges-Schwaben

In 2001 richtte hij “Junge Schwaben”  op. Een platform voor de uitwisseling van kennis tussen jonge lokale wijnmakers uit Schwaben. Zijn laatste project omvat een ambitieus plan om het genetisch materiaal van bedreigde oude lokale Middeleeuwse druivenrassen te bewaren. De druiven worden samen geplant in een kleine wijngaard gelegen onder de Y-burg. Het verzorgen van de druivelaars is een gezamenlijke inspanning van verschillende wijnbouwers.

Vinifika-jochen-beurer

Ho.Re.Ca

Wil je graag meer informatie over de wijnen van dit domein?

Contacteer Jeroen