Domaine Ratte

Domaine Ratte bevindt zich in Arbois, één van de meest bekende wijndorpen uit de Jura. Francoiçe Ratte runt het domein samen met haar man Michel-Henri en zoon Quentin.

Aanvankelijk teelde het domein druiven om door te verkopen aan de lokale coöperatieve. Uit de gedachte dat de natuur een prominente rol vervult, ontstond de omschakeling naar biologische teelt en later naar biodynamie . Ze trokken zich terug uit de coöperatieve en legden zich verder toe op biodynamische wijnbouw, waarvoor zij inmiddels gecertificeerd zijn (Demeter).

Vandaag telt Domaine Ratte 9 ha, waarvan de oudste wijnstokken nog afkomstig zijn van Françoise’s ouders. Samen met haar man kochten ze nog een aantal percelen bij. De bodem verschilt per perceel, gaande van fossielrijke kalk en krijtbodems tot blauwe en grijze mergel.

Vinifika-portfolio-ratte-jura-arbois-7
Vinifika-portfolio-ratte-jura-arbois-4

Ons doel is om een zo natuurlijk mogelijke wijn te maken met respect voor de natuur en de druif. Dat begint in de wijngaard maar gaat door in de kelder, met zo weinig mogelijk interventies.

DRUIVENRASSEN

Domaine ratte maakt voor haar rode wijnen gebruik van Pinot Noir, Trousseau en Poulsard. Voor witte wijn gebruikt men Savagnin en Chardonnay.

In de wijngaard werkt Ratte met biodynamische preparaten ter versterking van het plantimmuunsysteem. Men maakt ook gebruik van ‘l’engrai vert’, waarbij andere plantsoorten tussen de wijnranken staan aangeplant met als doel bescherming te bieden tegen bepaalde ziekten, schimmels of schadelijke insecten.

VINIFICATIE

Om het karakter en de eigenheid van de druif te bewaren maakt men gebruik van een lange, trage persing. De vinificatie gebeurt enkel met natuurlijke gisten en de wijn wordt niet gefilterd voor de botteling.

Vinifika-portfolio-ratte-jura-arbois-1

Ontdek alle wijnen van dit domein

Ho.Re.Ca

Wil je graag meer informatie over de wijnen van dit domein?

Contacteer Jeroen