Biologische wijn uit Kamptal

Het wijndomein van de familie Kemetner ligt in Etsdorf nabij Grafenegg, in het zuiden van het Kamptal wijngebied (Niederösterreich). Sinds de 17de eeuw is de familie actief in de wijnbouw, getuige een manifest uit 1641 waarin een zekere ‘Nikolaus Kemetner’ vermeld staat. Vandaag, 11 generaties later, runnen Vader Leopold en zoon Simon samen het domein.

Hun filosofie is duidelijk: de link met de natuur en het promoten van de biodiversiteit in de wijngaard staat centraal. In 2008 maakte het domein de volledige omschakeling naar biologische wijnbouw. Hun inspanningen werden in 2011 beloond door het behalen van een certificaat.

De familie bewerkt ongeveer 9 ha wijngaard, waarvan het overgrote deel aangeplant met Grüner Veltliner (60%), Riesling (20%) en Zweigelt (10%). Verder aangevuld met Rivaner, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Roter Muskateller.

vinifika-label-eu-bio-150x150

Wijn is de reflectie van verschillende factoren zoals de bodem waarop de druivenstok groeit, het klimaat maar bovenal de natuurlijke eigenschappen van het druivenras.

Simon Kemetner

Het oogsten gebeurt in elke wijngaard handmatig en verder past men ook principes toe uit de biodynamie: zo gebeuren bijvoorbeeld het snoeien en oogsten op basis van de maankalender. Om de biodiversiteit te verhogen worden andere gewassen in en rondom de wijngaarden geplant, zoals bijvoorbeeld look, wortelen, perzik -en kersenbomen.

vinifika-kemetner-simon-web

Ho.Re.Ca

Wil je graag meer informatie over de wijnen van dit domein?

Contacteer Jeroen