Skip to main content
Uit de reeks 'Kaas en wijn'

De kaasplank is een traditie in vele huiskamers die nog steeds aan populariteit wint. Als sommelier en kaasmeester krijg ik heel wat vragen over hoe je een kaasplank samenstelt en wat je er het best bij drinkt. Daarom besloot ik om al deze vragen te bundelen en te verwerken in een reeks blogartikels onder het thema ‘kaas en wijn’. In dit eerste artikel geef ik je mijn 5 persoonlijke tips voor een geslaagde kaasplank!

De vijf persoonlijke tips van Jeroen:

1. Hoeveel kaas voorzie ik per persoon?

Als hoofdmaaltijd mag je rekenen op ongeveer 250 gram per persoon. Kaas zorgt immers snel voor een verzadigd gevoel. Dit is zeker het geval als je ook brood, boter, vers of gedroogd fruit en wijn of bier serveert. Voor een dessert is 150 gram per persoon zeker voldoende.

2. Less is more

Het idee van de klassieke kaasplank waar alle kaasfamilies vertegenwoordigd zijn is wat achterhaald. Je kiest best voor minder verschillende soorten kaas. Zo kan je je beter concentreren op de smaken en texturen. Het vereenvoudigt ook de zoektocht naar de beste combinaties met wijn of andere dranken.

3. Bouw op in smaakintensiteit

Leg de kazen in volgorde, je begint best met de meest zachte kazen. Je bouwt verder op in smaakintensiteit en eindigt bij de sterkste kaas. Je proeft ook best de kazen in diezelfde volgorde. Zo voorkom je dat de subtiele smaken en aroma’s van zachtere kazen overheerst worden door die van sterk geurende en smakende kazen.

4. Volg de seizoenen

Kaas is een echt seizoensproduct dat door het weer wordt beïnvloed. Pas daarom je kaasselectie aan naargelang het seizoen.

Ga in de lente eerder voor frisse en kruidige kazen zoals bv. Bouygette (een jonge geitenkaas). In de zomer komen witschimmelkazen als Brie en Camembert dan weer beter tot hun recht. In de herfst en winter leg je best de nadruk op meer pittige abdij- en boerenkazen of harde kazen als Comté, Cheddar of Parmezaan.

Vinifika-blog-kaasplank-artikel1

5. Kies de wijn in functie van de kaas

Als je het aantal kazen beperkt zal je ook gemakkelijker een wijn vinden die bij meerdere kazen past. Het succes van de combinatie hangt uiteraard af van het karakter van de kaas.

Vaak staat er rode wijn op tafel. Let daar echter mee op want de tannine kan botsen met de bittere en scherpe toetsen van bepaalde kazen. Ga daarom eerder voor lichte tot middelzware rode wijnen met weinig tot geen houtrijping.

Eigenlijk past dus witte wijn beter bij kaas. Je kiest best voor droge frisse wijnen zonder houtrijping (bv. Pinot Blanc of Auxerrois). Ze vormen het perfecte tegengewicht voor de volle en romige textuur van de kaas. Zoete witte wijn met blauwschimmelkaas is een eerder klassieke maar zeer geslaagde combinatie.

Vinifika-blog-kaas-blauwschimmel-artikel1

Tot slot geef ik nog mee dat regionale producten vaak prima bij elkaar passen. Een paar goed gekende voorbeelden zijn Munster met Gewürztraminer uit de Elzas of Chaource met Champagne. Voor een geslaagde pairing kan je dus een kaas en wijn uit dezelfde regio kiezen.

Ik hoop dat je met deze tips aan de slag zal gaan en zelf je eigen unieke kaasplank samenstelt. In de komende artikels ga ik dieper in op het combineren van kaas met wijn, bier en andere dranken.

NIEUWSBRIEF
Mis niks van onze wijnevents, tastings en speciale acties!