Weingut Melsheimer

Weingut Melsheimer is al 5 generaties lang een echt familiebedrijf. Momenteel heeft Thorsten de dagelijkse leiding. Na zijn studies oenologie begon hij in 1995 met de omvorming van het domein naar biologische wijnbouw. Sinds 2009 werkt het domein volledig biodynamisch. Een certificaat van Demeter volgde later in 2013.

De Moezel staat vooral bekend om haar kwaliteitswijnen gemaakt van de Riesling druif. Het iconische beeld dat men van deze streek heeft is dat van zeer steile hellingen met daarop wijngaarden. In werkelijkheid ligt slechts 5 % van de wijngaarden op zulke locaties.

Vinifika-portfolio-weingut-melsheimer-mullayhofberg

Het geluk wil dat meer dan de helft van de wijngaarden van Melsheimer zich net op deze steile hellingen bevinden met de Mullay-Hofberg (foto) als veruit de belangrijkste. Het domein zelf ligt in het prachtige dorpje Reil an der Mosel, waar de Moezel een grote bocht maakt. Voor de stille wijnen wordt bijna uitsluitend met Riesling gewerkt. Voor de mousserende wijnen gebruikt men ook Pinot Noir.

Thorsten’s visie op het maken van wijn is vrij eenvoudig: behandel je wijngaard met grote zorg en je zal beloond worden met het zuiverste fruit. Dit betekent uiteraard dat er helemaal geen chemicaliën of synthetische middelen worden gebruikt. Dezelfde mentaliteit past hij ook toe in de kelder. De wijnen vergisten spontaan zonder toegevoegde gisten en er wordt heel weinig tot helemaal geen gebruikt gemaakt van sulfiet. Soms duurt de gisting extreem lang tot zelfs meer dan een paar jaar.

Vinifika-portfolio-weingut-melsheimer-orange-barrel

Het resultaat zijn natuurlijke, elegante stille wijnen met een rijk aromatisch profiel en uitstekende mousserende wijnen. De minimalistische aanpak van de wijnmaker zorgt er voor dat sommige wijnen in hun jeugd erg gesloten kunnen zijn. Daartegenover staat dat ze erg mooi kunnen rijpen en verouderen.

Een leuk weetje, Thorsten is erg muzikaal aangelegd, een eigenschap die je absoluut ook terugvindt in zijn wijnen. Je hebt geen diploma nodig om de baslijn van elke cuvée te beluisteren. Een meer geoefend oor komt echter goed van pas om de subtielere noten te ontdekken!

Ho.Re.Ca

Wil je graag meer informatie over de wijnen van dit domein?

Contacteer Jeroen