Rode wijn koel serveren
Rode wijn en zomers terrasjes weer. Het lijkt wel een huwelijk dat niet voorbestemd is om te blijven bestaan. Of toch…? Wist je dat je rode wijn ook perfect gekoeld kan drinken. We leggen uit wat temperatuur doet met je glas wijn.
De regel van kamertemperatuur voorbijgestreefd
Als algemene regel leerden we om rode wijn op kamertemperatuur te serveren. Maar hoeveel is dat dan juist? Bedenk even dat je huiskamer misschien wel warmer is dan je slaapkamer. Bovendien verschilt de temperatuur van huis tot huis en speelt het klimaat hierin ook een grote rol. Met kamertemperatuur verwijst men eigenlijk naar een schenktemperatuur tussen 16 en 18°C. Dit wordt gezien als de ideale temperatuur voor rode wijn. Wijn was vroeger een echt luxeproduct. Deze temperatuur komt ongeveer overeen met deze van kasteelvertrekken, waar de warmte maar moeilijk door de dikke muren naar binnen kon dringen.
Liever te koel dan te warm
Wijn warmt snel op in het glas en neemt de werkelijke omgevingstemperatuur aan. Daarom kunnen we hem beter wat afkoelen. Zeker tijdens de warmere zomermaanden, waar de opwarming veel sneller gebeurt, is dit een goed idee. Door te koelen gaan we de fraîcheur en verse fruit aroma’s van een wijn naar voor brengen.
Elk type wijn heeft een eigen ideaal temperatuurbereik. Hoe lichter de wijn, hoe koeler je hem kan serveren. Lichte rode wijnen zoals bijvoorbeeld Pinot Noir, Gamay, Poulsard of Corvina kan je tussen 9 en 12°C serveren.
Het is altijd beter om de wijn iets aan de koelere kant te schenken. Zo kan hij mooi op temperatuur komen in het glas. De temperatuur beïnvloedt onze zintuigen en bepaalt mee het mondgevoel en de smaakervaring. Wijn die te warm is verliest veel van zijn heerlijke aroma’s. Een hogere temperatuur zal ook de aanwezige alcohol beklemtonen. Krachtige rode wijnen, die al een redelijk hoog alcoholgehalte hebben, worden zo heel erg plomp en onaangenaam.
Let echter op met te koel serveren. Wijn die te fris is zal erg gesloten zijn, de aroma’s blijven verborgen terwijl ook de zuren en tannine te fel geaccentueerd worden.
Wat met rode bubbels?
Rode mousserende wijnen (zoals bv. Bourgogne Mousseux of Lambrusco) serveer je best tussen 7 en 10°C. Ook hier is de temperatuur de bepalende factor voor de smaakervaring (aroma’s, structuur, alcohol,…).
Een goed gekoelde fles levert prachtige bubbels op omdat de CO2 zich goed vermengd heeft in de fles. Op kamertemperatuur durven de flessen bij het openen harder te ploffen en zijn de bubbels minder fijn.
Onze tips
Zet je fles 15 tot 25 minuten op voorhand in de koelkast. Naar gelang de bewaartemperatuur van de wijn kan dit uiteraard verschillen. Zit je buiten heerlijk te genieten op een terras? Vraag dan gerust een ijsemmer aan de ober. Zelfs als deze je wat raar bekijkt, want na het lezen van deze blogpost weet jij nu perfect waarom je rode wijn ook koelt.