Skip to main content

Vijf bewaartips voor wijn

Wie wijn wil bewaren om er later van te genieten dient rekening te houden met een aantal zaken. Lees hier onze vijf tips om je wijnen zo optimaal mogelijk te bewaren.

Wijn rijpt doorheen de jaren

Elke wijn maakt een evolutie (verandering) door in de fles. Men spreekt van een ‘rijpingsproces’. Dit proces heeft een keerpunt, een moment in de tijd waarop de wijn op zijn top is. Eenmaal hier voorbij zal de wijn niet meer verbeteren en steeds meer kenmerken vertonen van veroudering (verandering van kleur en smaak vertonen. Door wijn in de meest optimale omstandigheden te bewaren, controleren en vertragen we de rijping.

Onze bewaartips

Tip 1: Zorg voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid

Wellicht de belangrijkste factor bij de bewaring is de temperatuur. Deze bepaalt grotendeels de snelheid van de rijping (hoe hoger, hoe sneller die zal verlopen). De aangeraden temperatuur ligt op 12°C. Een constante temperatuur zorgt voor een stabiele omgeving. Plotselinge schommelingen zorgen ervoor dat de druk in de fles stijgt en de kurk bijgevolg beschadigd wordt. Bewaar je wijn op de meest koele plek in huis. Het is beter om de wijn te laten liggen in een ruimte van constant 17 °C  dan op een plaats waar de temperatuur op jaarbasis schommelt tussen 7 en 19°C.

Zorg er voor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Ideaal is een waarde van 75%, maar ergens tussen 50% en 90% is al voldoende. De ruimte moet kunnen verlucht worden maar het mag er niet tochten.  Teveel tocht droogt immers de ruimte uit wat een negatief effect geeft op de kurk. Een beetje luchtcirculatie is dus wel gewenst.

Vinifika-flessen-liggend

Tip 2: Bewaar in het donker

Wijn verandert onder invloed van ultraviolet licht. Daarom is het belangrijk dat de wijn op een donkere plaats ligt. Maak je geen zorgen als je eens het licht vergeet uit te doen. Gloeilampen zijn niet schadelijk.

Tip 3: Vermijd trillingen en vreemde geuren

Je staat er misschien niet onmiddellijk bij stil, maar trillingen kunnen de samenstelling van de wijn veranderen. Bewaar je wijn bijvoorbeeld niet vlak naast een pomp, wasmachine of droogkast.

Daarnaast moet de kwaliteit van de lucht zo neutraal mogelijk zijn. Poetsmiddelen, verf of andere chemische producten hou je dus best uit de buurt. Ook groenten, fruit en kaas kunnen een indringende geur verspreiden en hou je dus ook best apart.

Tip 4: Bewaar de flessen liggend

Leg de fles horizontaal neer. Op die manier blijft de kurk in contact met de wijn en en behoudt ze haar elasticiteit. Bij rechtopstaande flessen kan de kurk inkrimpen waardoor zuurstof gemakkelijker naar binnen kan. De wijn zal hierdoor bederven (oxidatie).

Niet alle wijnen hoeven liggend te bewaren. Flessen met een schroefdop of een plastic afsluiting kunnen rechtop gezet worden omdat hier geen risico bestaat op zuurstofbederf. Ook bij flessen mousserende wijn voorzien van een muselet (ijzeren kapje) is het niet nodig. Het kapje drukt de kurk stevig tegen de rand van de fles. De druk in de fles (CO2) zorgt bovendien voor een extra bescherming tussen kurk en wijn.

Tip 5: Overweeg om te investeren in een bewaarkast

Heb je veel wijn en wil je die in de meest ideale omstandigheden bewaren? Neem dan een bewaarkast in overweging. Zo’n toestel houdt de wijn op een vast ingestelde temperatuur en vochtigheid. De betere modellen zijn ook voorzien van trillingsdemping. We geven de voorkeur een gesloten kast zonder glasraam.

Vinifika-blogpost-wijnbewaren-bewaarkast

Niet alle wijnen bewaren even goed

Bedenken we nog even dat wijnen tegenwoordig een minder lang bewaarpotentieel hebben. Het snelle consumptiegedrag heeft er voor gezorgd dat wijnmakers alsmaar meer ‘drinkklare wijnen’ op de markt brengen. Wijnen die bedoeld zijn om te drinken binnen 1 à 3 jaar. De betere kwaliteitswijnen hebben natuurlijk een langer bewaarpotentieel. Naast de opslagplaats spelen tal van andere factoren een rol in de bewaring van wijn.

Andere factoren:

  • De kwaliteit van de grondstof (druiven) en van het eindproduct;
  • Het oogstjaar;
  • Het type wijn;
  • De vinificatie en opvoeding;
  • Het doel van de wijnmaker;

Gebruik deze bewaartips als leidraad en geniet vooral van een goed glas wijn.

Santé!

NIEUWSBRIEF
Mis niks van onze wijnevents, tastings en speciale acties!