Cider, een drank die traditioneel gemaakt wordt van gefermenteerd appelsap, wint snel aan populariteit als een verfrissend alternatief voor traditionele bieren en wijnen. Deze veelzijdige drank heeft een rijke geschiedenis en biedt enorme waaier aan smaken die variëren van zoet tot droog, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor een breed publiek.
Een kort stukje geschiedenis
Cider wordt al sinds mensenheugenis geproduceerd. Waar de eerste cider gemaakt werd is niet meteen duidelijk. In onze contreien spreken schriftelijke bronnen over het gebruik van gefermenteerd appelsap rond ongeveer 55 v.C., toen de Romeinen Engeland binnenvielen en merkten dat de lokale bevolking een soort ‘appelwijn’ maakte. Door de eeuwen heen is cider geëvolueerd en verspreid over Europa, meer bepaald in landen als Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die elk hun unieke varianten ontwikkelden.
PRODUCTIEPROCES
Het productieproces van cider begint met het plukken van de appels. Vaak gebruikt men specifieke rassen , die meestal te bitter of zuur zijn om zo op te eten, maar perfect zijn voor fermentatie. Toch kan je ook van andere rassen en fruitsoorten (bv. peren) een lekkere cider maken. Na het vermalen van de appels verkrijg je een pulp, die vervolgens geperst wordt. Het appelsap die daar uit komt wordt gefermenteerd, een proces waarbij de natuurlijke suikers worden omgezet in alcohol door gist. De fermentatietijd kan variëren, afhankelijk van de gewenste stijl en het alcoholpercentage. Na vergisting kan de cider nog enkele maanden verder rijpen voordat deze wordt gebotteld.
Soorten cider
Cider heb je in veelvoud van stijlen, gaande van kurkdroog tot zoet, stil of mousserend. Droge ciders hebben een laag suikergehalte en frisse zuren, terwijl zoete cider meer restsuiker bevatten en een zachter, fruitiger karakter hebben. Er bestaan ook heel veel infusies of co-fermentatie dranken, waarbij andere fruitsoorten, planten en kruiden aan toegevoegd worden. De complexiteit van cider en de veelzijdigheid van de drank is dus enorm divers.
Cider van eigen bodem
Ook ons land heeft zijn eigen cidertradities. Belgische ciders hebben hun eigen unieke karakter en worden steeds meer gesmaakt door een breder publiek en vinden hun weg naar de restaurantkaart. Traditioneel vind je cider in Haspengouw maar ook dichter bij huis in de Vlaamse Ardennen tref je verschillende kleinschalige producenten die ambachtelijke ciders maken van lokaal geoogst fruit. De ciders uit deze streek worden vaak gekenmerkt door hun frisse zuren en fruitige smaken.
Cider proberen
Cider is een veelzijdige, verfrissende en smakelijke drank die een uitstekend alternatief biedt voor bier en wijn. Je vindt zeker en vast je gading tussen de variatie aan smaakstijlen. Probeer zowel droge als zoete varianten en experimenteer met ciders die gemaakt zijn van verschillende appelsoorten of andere fruitsoorten. Een bijkomend voordeel is dat cider een lager alcoholpercentage heeft dan wijn of bier, wat het licht verteerbaar maakt.