Skip to main content

Op een miezerige februari dag bracht ik een bezoek aan Wijndomein Rijnrode  in het Hageland. Achter dit jonge Belgische wijndomein staan Kevin De Ridder en Lotte Beelen, een enthousiast koppel met een enorme passie voor natuurlijke wijnen.

Een wijngaard met permanente begroeiing

Kevin neemt me eerst mee naar de wijngaard, hier staan naast 30 jaar oude Müller-Thurgau stokken ook nog Pinot Gris, Auxerrois en Riesling. De bodem bestaat hier uit ijzerhoudende zandleem. Rondom en in de wijngaard vind je notenbomen en hoogstam appelaars. De vegetatie in de wijngaard wordt niet gemaaid en blijft permanent staan. Het idee hierachter is dat de wijngaard deel uitmaakt van een volledige biotoop.

vinifika-wijndomeinrijnrode-wijngaard

Naar de toekomst toe ambiëren we een biologisch label, maar reeds van bij het begin werken we op een natuurlijke manier. Onze wijnen worden puur en zonder additieven gemaakt. Enkel wanneer het de wijn ten goede komt, voeg ik een zeer geringe hoeveelheid sulfiet toe.”

Kevin De RidderWijnmaker
vinifika-wijndomeinrijnrode-belgischewijn

Het rampjaar 2021

Afgelopen jaar was een annus horibilis voor zowat elke wijnbouwer. Ook domein Rijnrode deelde in de malaise. Door de vochtige omstandigheden moest men steeds op de hoede zijn voor valse meeldauw. Alsof dat nog niet genoeg was, voltrok zich voor de oogst een ware ramp toen een zwerm spreeuwen zich besloot te goed te doen aan de druiven. Op een paar uur tijd was ongeveer 70% van de Müller-Thurgau druiven opgegeten. Wat nog kon geplukt worden was gelukkig rijp en van goede kwaliteit.

Tijd om te proeven

Na de wandeling proeven we de wijnen (jaargang 2020). We starten met Mala, een cider gemaakt van Belgische appel -en perenrassen waaraan een klein percentage Riesling aan toegevoegd werd. De cider wordt gemaakt zoals een pét nat (méthode ancestrale). Hij is fris en fruitig, met aangename zuren en een zachte mousse.

vinifika-wijndomein-rijnrode-ovis-alterovis-mala

We proeven nog twee andere wijnen: Ovis en zijn broertje Alter Ovis. Beiden worden van Müller-Thurgau gemaakt en zijn heel expressief zowel in de neus als in de mond. Bij Alter Ovis past men schilmaceratie toe. Ongeveer 10% van het sap wordt samen met de schillen vergist gedurende veertien dagen. Het andere deel ondergaat een schilmaceratie voor de alcoholsische gisting, nadien wordt de wijn geassembleerd.

Beide wijnen zijn intens te noemen, met heel wat florale toetsen in de neus. De smaak is vol en fruitig, de zuren houden mooi aan waardoor beide wijnen op geen enkel moment gaan vervelen. Door de schilmaceratie is Alter Ovis meer geconcentreerd in aroma en smaak. De afdronk is lang met een fijne ziltigheid. Wat ook opvalt is dat de wijnen weinig alcohol bevatten waardoor ze lichtvoetig overkomen. Een positief kenmerk als je het mij vraagt, want een wijn hoeft geen hoog alcoholgehalte te hebben om tjokvol aroma’s te zitten.

Wijndomein Rijnrode is een domein die absoluut de moeite waard is om te blijven volgen. Het volgende millésime (2021) is erg klein, maar ik ben erg trots dat we jullie toch in beperkte mate kunnen laten genieten van deze wijnen!

NIEUWSBRIEF
Mis niks van onze wijnevents, tastings en speciale acties!