Skip to main content

Eindelijk nog eens een wijntrip op het programma. Op de muziek van Willie Nelson (On the road again) zet ik aan richting Moezel. De rivier ontspringt op 735 meter in de Vogezen (Col de Bussang) en slingert zich in grote lussen verder naar Luxemburg. Het grootste deel van de Moezel ligt in Duitsland, waar hij na een traject van 544km nabij Koblenz uitmondt in de Rijn.

Het is ongeveer een goeie 3 uur rijden vanuit Herzele. Het verkeer gaat vlot en in geen tijd bevind ik me tussen de steile terrassen van de Midden-Moezel, ergens tussen Pünderich en Reil.

Vinifika-midmosel-winetrip

Clemens Busch, pionier in de biodynamie

Ik ben op weg naar Clemens Busch, één van de meest iconische wijndomeinen uit de streek. In 1984 schakelden Clemens en Rita als één van de eersten over op biodynamische landbouw. Die biodynamische aanpak houdt o.m. in dat additieven in de wijnkelder uit den boze zijn, en alles in de wijngaard manueel gebeurd om mechanische stress op de druivenlaar te voorkomen. Hun wijngaarden bevinden zich op de steile terrassen langs de rivier, sommigen zijn wel 50 tot 70 jaar oud. De wijnstokken moeten hier diep in de typische rode (foto), grijze en blauwe leisteenbodem op zoek naar de nodige voedingstoffen.

Clemens laat de natuur zijn gang gaan. In de kelder beperkt hij technische ingrepen tot een absoluut minimum. De vergisting verloopt traag en duurt soms wel acht tot tien maand. De natuurlijke gisten zijn van levensbelang om de wijn gestalte en expressie te geven. Ze hebben net de dag ervoor Riesling Vom Roten en Grauen Schiefer gebotteld. De loepzuivere expressie van beide wijnen valt me meteen op.

Vinifika-mosel-schiefer

Thorsten Melsheimer

Het is ondertussen al na de middag en ik volg de machtige Moezel verder tot in Reil. Hier heb ik afgesproken met Thorsten Melsheimer maar bij aankomst is hij nergens te bespeuren. Ik besluit dan maar om even siësta te doen op de binnenkoer. Even later hoor ik gerommel en ik herken Thorsten’s stem. Hij is helemaal vergeten dat ik zou langskomen. We lachen er beiden hartig om en enkele minuten later staan er een aantal flessen op tafel.

Vinifika-midmosel-melsheimer3

Thorsten werkt net zoals Clemens-Busch volgens de principes van de biodynamie. Omdat het najaar er aan komt, ben ik vooral geïnteresseerd in de zoete witte wijnen, gemaakt van de Riesling druif. We proeven er een aantal: van kabinett tot beerenauslese. Deze edelzoete wijnen behoren tot het cultureel erfgoed van de streek. Net om die reden blijft Thorsten ze ook maken. Het toont nog maar eens aan hoe veelzijdig de Riesling druif wel is: van beendroog tot zeemzoet. Mijn favoriet uit de reeks is een 2020 Schäf Spätlese afkomstig van de Mullay-Hofberg wijngaard. De wijn verveelt op geen enkel moment en heeft een prachtige balans tussen zoet, zuur, alcohol en fruitintensiteit. We eten er een half-harde kaas bij van een lokale boer. Qua smaak doet de kaas me wat denken aan een comté uit de Jura. Een geslaagde pairing!

Vinifika-midmosel-2

Katla Wines

De avond valt en ik heb in Kröv afgesproken met Jasmin van Katla Wines, een beloftevolle jonge wijnmaakster die onder de vleugels werkt van Jan-Matthias Klein (Staffelterhof). Ze heeft recent haar eigen wijngaard gekocht en is daar best trots op, met reden!

Ik heb nog niet gegeten maar al gauw komt die uitnodiging mijn richting uit. Terwijl we ronduit babbelen over wijn, strijken er een aantal vrienden van Jasmin neer. Ik hoor geen Duits maar Vlaams… Ze zijn naar hier gekomen om Jasmin te helpen in de wijngaard met het ontbladere en  onkruid wieden. Samengevat, een memorabele avond op één van de meest idyllische plekken in Kröv; de binnenkoer van het Staffelterhof dat al sinds de vroege Middeleeuwen bekend staat als wijndomein. Deze ontmoeting krijgt ongetwijfeld een vervolg!

Willie Nelson - On the road again

NIEUWSBRIEF
Mis niks van onze wijnevents, tastings en speciale acties!